Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Οικο-φιλικά καλλυντικά




     Όλο και περισσότεροι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τόσο λόγω της διογκούμενης οικολογικής καταστροφής, όσο και από την οικονομική κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη. Καλούμαστε όλοι να αναθεωρήσουμε πολλά από τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής μας, να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι και να αλλάξουμε πολλές καταναλωτικές μας συνήθειες.
     Βασικός άξονας για την δημιουργία των φυσικών καλλυντικών καριτέ είναι η φιλική προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμη συσκευασία, με την ελάχιστη τιμή, ώστε να μην επιβαρύνεται περισσότερο ο καταναλωτής με άχρηστα και ακριβά υλικά, που θα καταλήξουν στις χωματερές.
     Τα υλικά συσκευασίας είναι γυαλί, αλουμίνιο, ξύλο και χαρτί, όλα ανακυκλώσιμα και τα περισσότερα από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές ακόμα πριν καταλήξουν στον κάδο ανακύκλωσης. Χρήση πλαστικής συσκευασίας γίνεται, όπου είναι απαραίτητη, με την συνθετική ύλη PET που είναι εξ ολοκλήρου ανακυκλώσιμη.
     Με κάθε χειροποίητο σαπούνι που χρησιμοποιούμε, προστατεύουμε το δέρμα μας από ερεθιστικές χημικές ουσίες, ξοδεύουμε λιγότερα και απαλλάσσουμε το περιβάλλον από μια ακόμα πλαστική, άχρηστη συσκευασία αφρόλουτρου.
     Επίσης, ακριβώς επειδή είναι όλα προϊόντα της φύσης με ελάχιστη επεξεργασία, είναι πλήρως βιοδιασπώμενα χωρίς να μολύνουν το έδαφος και τις θάλασσές μας με χημικά κατάλοιπα.

Oriental




Το μύρο, το λιβάνι και η αλόη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν σ’ αυτό το σαπούνι το άγγιγμα της θεάς Αφροδίτης. Η αναπλαστική δράση της αλόης με την αντιγηραντική του μύρου το κάνουν εξαιρετικό για την περιποίηση της ώριμης επιδερμίδας. Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ, χυμός αλόης, κόκκινη άργιλος από το Μαρόκο και εξωτικά  αιθέρια έλαια χρησιμοποιήθηκαν για  να δώσουν σε αυτό το σαπούνι τη σαγήνη της Ανατολής.

(Σημ: η φωτογραφία τραβήχθηκε σε γούρνα ποτίσματος από πηγή στην ορεινή Αρκαδία)

Κύμα



Από τα αγαπημένα σαπούνια το Κύμα
πήγα και το φωτογράφισα στην ορεινή Αρκαδία Γενάρη μήνα.
Η αναζωογονητική δύναμη της θάλασσας είναι συγκεντρωμένη σε αυτό το σαπούνι με το διάσημο μπλε αλάτι της Περσίας. Οι δροσερές νότες αιθέριων ελαίων που περιέχει δίνουν φρεσκάδα σε αυτό το σαπούνι. Με ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ, θαλασσινό νερό, καολίνη και αλόη βέρα.

Παρασκευάζοντας χειροποίητα σαπούνια



«Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν κι γελούνε…»
(Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Σχεδίασμα Β’)
Διονύσιος Σολωμός
      Άρχισα να μελετώ τις παραδοσιακές αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους παρασκευής σαπουνιού ξεκινώντας με βάση το αγνό ελαιόλαδο και σταδιακά δοκιμάζοντας τα φυτικά λάδια που παράγονται σε όλο τον κόσμο.
     Έτσι προστέθηκαν στη λίστα με τα συστατικά μετά το ελαιόλαδο, το λάδι της καρύδας και το φοινικέλαιο, το βούτυρο καριτέ, το λάδι τζοτζόμπα, το πολύ γνωστό από τα παιδικά μας χρόνια βούτυρο του κακάο, το αμυγδαλέλαιο, το βούτυρο μάνγκο, το καστορέλαιο, το λάδι αβοκάντο.
Σταδιακά, μου επέτρεψαν να ανακαλύψω τα μυστικά τους, να αποκωδικοποιήσω τις ιδιότητές τους και να δημιουργώ όλο και πιο σύνθετα προϊόντα με γνώμονα πάντα την απαλή φροντίδα και περιποίηση του δέρματος με κοινό παρανομαστή τις πρώτες ύλες που παράγονται από το περιβόλι της γης και μακριά από χημικά παρασκευάσματα.
     Στη συνέχεια πρόσθεσα ότι αγνότερο και καλύτερο μας προσφέρει το ζωικό βασίλειο το γάλα του προβάτου και της κατσίκας, το μέλι και το κερί της μέλισσας.
     Επίσης τον χυμό της αλόης και των φρέσκων φρούτων, αφεψήματα βοτάνων  και τα εκχυλίσματα τους, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φύλλα και τα άνθη, και κυρίως την ψυχή των φυτών, τα αιθέρια έλαια, που δίνουν την τελική πινελιά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στα σαπούνια.
     Η κόκκινη άργιλος από τα όρη του Άτλαντα στο Μαρόκο, η πράσινη και η λευκή άργιλος, η καολίνη, συνεισφέρουν τις επιπλέον καθαριστικές ιδιότητές τους ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας.
    Τα ανόργανα οξείδια , ο κρόκος της Κοζάνης, η σπιρουλίνα και το ροζ αλάτι των Ιμαλαίων χρωματίζουν υπέροχα τα σαπούνια δίνοντας τους τη ζωντάνια των χρωμάτων που προσφέρει απλόχερα η φύση.
    Τα άνθη της παπαρούνας προσφέρουν τους σπόρους τους, οι αμυγδαλιές τους καρπούς τους, η βρώμη και η καρύδα τις νιφάδες τους, για μια βαθειά ή ήπια απολέπιση.
     Ο χυμός της ζωής, το νερό, που χρησιμοποιείται στα σαπούνια, πηγάζει από γνωστή πηγή για τις ιαματικές της ιδιότητες, στο όρος Αρτεμίσιο.

(Σημ: η φωτογραφία τραβήχθηκε στο οροπέδιο της Ζήρειας από τη νότια πλευρά, τον Απρίλη του '09)


Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Από πολύ παλιά, στο σήμερα...


Κορινθιακός Αρύβαλλος, 7ος αι π.Χ.


     Σαν αισθητικός, πάντα αναρωτιόμουν γιατί όλα τα καλλυντικά, ακόμα και για τις ευαίσθητες επιδερμίδες, ακόμα και για τα μωρά, χρησιμοποιούν σαν πρώτες ύλες χημικές ουσίες. ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιούν φυσικά λάδια και υλικά πιο φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με τον καιρό συνειδητοποίησα πως αυτό εξυπηρετούσε τη μαζική παραγωγή, που απαιτούσε μακρό χρόνο συντήρησης των καλλυντικών στα ράφια και τις αποθήκες, χαμηλό κόστος και τον έλεγχο των καταναλωτικών συνηθειών του πλατύ κοινού.
     Η αλήθεια είναι πως απαιτήθηκαν αρκετές δεκαετίες για να ξεριζωθούν από τη συλλογική μνήμη οι πατροπαράδοτοι μέθοδοι φροντίδας και περιποίησης του δέρματος με φυσικό τρόπο και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην διαφήμιση προκειμένου να επιβληθούν τα νέα προϊόντα. Οι παλιότερες γενιές αντιστάθηκαν, οι νεότερες όμως ανακαλύπτουν πάλι τον χαμένο παράδεισο των φυσικών καλλυντικών.
     Η αναζήτηση των προγενέστερων μεθόδων για την περιποίηση και την φροντίδα του δέρματος του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών με οδήγησε πάρα πολύ πίσω στην ιστορία του ανθρώπου. Άρχισα να αναζητώ τις απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: ποιά ήταν η πρώτη κρέμα που παρασκευάστηκε ποτέ, πως ανακαλύφθηκε το σαπούνι, τι χρησιμοποιούσαν για να προστατέψουν το δέρμα τους από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες, από πότε παρήγαγαν αιθέρια έλαια κλπ.
     Οι απαντήσεις με εξέπληξαν ευχάριστα και άρχισα να ταξιδεύω στον μαγικό κόσμο των καλλυντικών της αρχαιότητας… Από την σαπουνόριζα της νεολιθικής περιόδου, στις κηραλοιφές της μυκηναϊκής εποχής και στην αρχαϊκή περίοδο με τα φημισμένα Κορινθιακά αρώματα που κατέκτησαν όλο τον κόσμο στα περίτεχνα μικροσκοπικά μυροδοχεία τους (αρύβαλλους). Και από το πρώτο σαπούνι που σχηματίστηκε τυχαία σαν υποκίτρινος πολτός δίπλα από τις εστίες της φωτιάς, όταν το λίπος ανακατεμένο με τη στάχτη ενώθηκε με το νερό της βροχής., στην κρέμα του Γαληνού της Ρωμαϊκής περιόδου.